söndag 27 december 2015

Kaniner

Årets bästa köp var i alla fall kaninerna. Möt Batman och Scooby Doo, två gotlandskaniner. Gotlandskanin är en gammal svensk lantras, inte att förväxla med de halvvilda rackarna på Gotland. Nej, den här rasen höll man förr på gårdarna främst för köttets skull. Våra är förstås goskaniner.

Batman och Scooby Doo bor utomhus. Det går bra eftersom de har bott utomhus sedan sommaren. Då bygger de successivt på med tjockare päls allteftersom det blir kallare. För övrigt är det oftast inte kylan som är ett problem utan avsaknad av ett ordentligt vindskydd. Vi har byggt en stor bur åt dem och  i den har de två mindre hus som de kan söka skydd i. Kaniner kan ju bli rädda för det mesta och då är det tryggt för dem att kunna gömma sig. 

Vi köpte två stycken eftersom kaniner är flockdjur. De här två är bröder och den första månaden var de världens bästa vänner. Sedan blev de könsmogna och slagsmålen  var ett faktum. Har ni sett kaniner slåss någon gång? Det är fruktansvärt. Och jag lovar, det här var typ slagsmål på liv och död. Det blev kastrering av dem båda och sedan fick de vara åtskilda i några veckor tills hormonerna hade lagt sig. Och till vår lättnad är de nu vänner igen. (Men en ska inte utmana ödet och bara ge den ena en "gobit". Orättvis fördelning av morötter och äpplen får dem båda att se illrött.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar