torsdag 2 februari 2017

Läsåret 2017

Jag är expert på att göra prestige av nästan allting. Allt som är kul kan också bli tävling. Det här är givetvis inte ett hållbart förhållningssätt i längden och det som är bra med att jag blivit medveten om det är att jag kan ändå försöka undvika att sätta skyhöga mål som jag sedan bara stressar mig.
Det här med läsning till exempel.

Jag älskar att läsa. Jag skulle lätt kunna sätta upp ett mål att läsa typ 100 böcker i år. Det skulle jag förmodligen kunna uppnå. Men ärligt talat, 100 böcker är bara en siffra. Och det är inte antalet böcker som är det viktiga utan vad jag har läst.

Trots detta blir det ändå ett läsmål i år: att läsa minst 12 böcker för barnen.
De börjar bli stora, fyller åtta och elva i år och är både duktiga läsare, men ändå. Högläsning är något alldeles speciellt.
I somras läste vi mycket tillsammans. Sedan blev det i princip ingenting under hösten. Bara en endaste bok. Det kändes futtigt. Alltså behövdes en omstart.

I januari läste vi Mats Strandbergs Monstret på cirkusen. Storfavorit hos både stora och små. Så fint gestaltade berättelser. Frank är ju ett helt oemotståndligt, gulligt monster som fick oss alla tre att le. Medan clownen på cirkusen fick oss alla tre att rysa. Ni som lyssnade på Mats Strandberg på bokmässan i höstas vet säkert också vem förebilden till den obehaglige clownen är.
*ryser-ännu-mer*

Nu läser vi Frida Nilssons Ishavspirater. Jag läste den när den kom, köpte den till min stora kille förra året som då (efter 15 lästa sidor) avfärdade den som tråkig. Nu när jag läser den för honom och lillebror vill han aldrig att jag ska sluta. Han kommenterar berättelsen, varför karaktärerna gör som de gör och hur han tror det kommer gå.
Behöver jag säga att vi har fantastiska lässtunder tillsammans?
:-)

2 kommentarer:

  1. Herregud Angelica - 100 böcker! Kanske om man var bättre på att dokumentera barnböcker... Nåväl. Ingen tävling o s v. Monsterboken är jag nyfiken på! Och intressant det där med att vissa böcker passar vissa tider och andra inte! Ps. Går det att prenumerera på din blogg?

    SvaraRadera
  2. Marja, i min bokräkning ingår barnböcker, dock inte bilderböcker eller lättläst eller läsa lätt. Men alla kapitelböcker från åldern 6 år och uppåt!
    Om det går att prenumerera på bloggen? Det måste jag ta reda på.

    SvaraRadera