Sidor

söndag 6 mars 2016

Liv efter liv, del tre

I vår lilla nätbokcirkel är vi nu framme vid sidan 387 i boken Liv efter liv av Kate Atkinson.
Jag måste skriva om mamma Sylvie igen, för nu har hon fått återupprättelse tycker jag. Inte för att jag på något vis "förlåtit" henne för hur illa hon behandlade Ursula efter övergreppen vi läste om förra veckan, men just det här att hon "genomskådat"nationalsocialismen gör att hon återfår min respekt i alla fall.
Både Sylvie och Pamela (kanske till och med särskilt Pamela) förstår tidigt vad som är på gång i Tyskland under 1930-talet, men det gör inte Ursula. Tror jag i alla fall. Faktum är att jag har svårt att få något riktigt grepp om hur hon är. De andra personerna i boken framträder både klarare och tydligare.

Jag har fortsatt att fundera över Sylvie och tänker att det var lätt att avfärda henne som konservativ och skuldbeläggande i förra veckans läsning, men givetvis är det inte så enkelt. Sylvie vill precis som de flesta föräldrar sina barns bästa och hon uppfostrar förstås sina barn efter de värderingar som hon själv uppfostrades. För henne är det sätt hon ser på världen, givetvis rätt för henne och hennes familj.
Och i den här veckans läsning så framträder inte heller hennes mer konservativa sidor så tydligt, just för att de inte behöver tas fram eftersom Ursula i dessa liv inte råkar ut för något övergrepp.
Helt enkelt: det är lätt att vara god när ens värderingar och samvete aldrig behövt prövas.

Vi läste förmodligen bokens kusligaste kapitel den här veckan: Ursula och dottern Frieda tillbringar några veckor i örnnästet (kan väl knappast vara någon annan plats) tillsammans med Eva Braun. Egentligen händer ingenting under dessa veckor. I alla fall inte på ytan. Kanske är det det som får det att framstå som så kusligt ...

Ser fram emot att få läsa sista delen under veckan som kommer!

4 kommentarer:

 1. Intressant att du fokuserat på Sylvie, jag minns henne knappt från den här veckan :-) Så olika fokus ens läsning kan ta. Håller med om att man inte riktigt får något grepp om Ursula, men jag tror hon fattar vad som pågår, i förra veckans del så diskuterade hon ju att någon borde stoppa Hitler innan han "blir Hitler"...

  SvaraRadera
 2. Jag ber om ursäkt att mina reflektioner kom så sent den här gången. Håller med Mrs E, jag minns inte heller mamman särskilt väl. Och det kanske är som du säger att det är svårt att få grepp om Ursula. Jag såg det mer som att jag störde mig på att det inte hände så mycket den här veckan. Ska bli spännande att se hur det slutar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu vet jag hur det slutar. Men vad det betyder? Eller vad författaren vill ha sagt? Det tål att funderas på...

   Radera